Samlad och stärkt kommunal energiplanering

Samverkan är centralt för att vi ska kunna genomföra energi- och klimatomställningen! Detta var en av slutsatserna när representanter från länets kommuner samt kommunala energi- och nätbolag träffades för att tillsammans testa det nya energiplaneringsverktyget för Värmland.

Länsstyrelsen Värmland har fått finansiering från Energimyndigheten för projektet Samlad och stärkt kommunal energiplanering för att stödja länets kommuner i arbetet med energiplanering. Det övergripande projektmålet är samlad och stärkt operativ kommunal energiplanering med energiberedskap som en integrerad del.

Läs mer: Samlad och stärkt kommunal energiplanering – Energismarta Värmland

Kunskapshöjande samverkan

– Många delar i detta är nytt och därför är det särskilt viktigt med samverkan. Alla behöver förstå hur viktiga dessa frågor är inom alla områden i en kommun oavsett storlek. Det behövs tydlig riktning och mandat, säger Mari Andersson från Kils kommun som deltog i träffen hos Länsstyrelsen Värmland den 15 april.

Under förmiddagen fick deltagarna bland annat höra Ellevio informera om sin nätutvecklingsplan och effektrapport. Utöver en kort statusuppdatering kring några energiprojekt som pågår i länet var huvudpunkten under träffen test av det nya energiplaneringsverktyget för kommunal energiplanering som tagits fram i Värmland.

– Detta underlag är absolut något som vi kommer att ha nytta av i vårt arbete. Det är bra för oss småkommuner att samlas och få diskutera och höra erfarenheter från andra som har jobbat mer intensivt med dessa frågor, säger Hanan Othman från Storfors kommun.

Samverkanssystem under utveckling

Alla är överens om att ingen aktör kan genomföra energi- och klimatomställningen på egen hand. Det behövs systematisk samverkan mellan alla de aktörer vars rådighet och vägval är beroende av varandra och ett systemledarskap som ser till att alla kommer med på omställningsresan.

– Vi behöver få till ökad samsyn och samhandling mellan inblandade parter. Därför fokuserar vi inte bara på underlag och statistik utan också på erfarenhetsutbyte och diskussioner för att stärka samarbetet mellan olika aktörer i länet, säger Maria Jepson som är projektledare på Länsstyrelsen Värmland.

När dagen sammanfattades hade deltagarna fått nya verktyg för att arbeta vidare med nulägesanalys och energiscenarier som en del av den kommunala energiplaneringen.

– Vi kan börja med att välja de lågt hängande frukterna för att komma i gång, det viktigaste är att vi startar arbetet, konstaterar Pär Nilsson från Filipstads Energinät.