Värmlands energi- och klimatstrategiska arbete ska bidra med vägledning i förhållande till de långsiktiga klimat- och energimål som Sveriges riksdag har beslutat om. På denna sida redovisas mål som det värmländska energi- och klimatstrategiska arbetet ska bidra till att uppnå- och förhålla sig till. För att skapa en överblick av helheten redovisas även energi- och klimatmål på global och EU-nivå.
FN:s globala mål – Agenda 2030 – finns till för att skapa ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet och utveckling världen över. Länsstyrelsen ska bidra till länets genomförande av Agenda 2030 genom att samverka, sprida information och arbeta för att de 17 målen nås. Läs mer här.
Kärnan i FN:s klimatmål lyder enligt följande:
Begränsa den globala uppvärmningen till väl under två grader och sträva efter att hålla ökningen under 1,5 grader jämfört med förindustriell tid.
År 1992 antogs FN:s klimatkonvention av nästan alla världens länder. Konventionen utgör basen för det internationella klimatsamarbetet. I samband med Parisavtalet från 2015 enades världens länder om det nya temperaturmålet.
EU:s beslutade klimatmål är EU:s bidrag till Parisavtalet. Dessa ska ses över vart femte år med syftet att stegvis öka ambitionen på global nivå. I samband med FN:s klimatkonferens COP30 som hålls i november 2025, ska EU presentera nya bidrag för kommande tioårsperiod.
Energipolitiken inom EU fokuserar på att skapa en fungerande energimarknad, garantera energiförsörjning, främja energieffektivitet, sammankoppla energinät, energibesparingar samt förnybara energikällor.
Nedan listas nu gällande energi- och klimatmål inom EU till 2030 och framåt:
Källa: Energimyndigheten
Den svenska miljöpolitiken har som övergripande mål att till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta. Omställningen till ett mer hållbart energisystem är en förutsättning för att kunna uppnå detta.
Läs mer om det svenska miljömålssystemet här.
Sveriges riksdagsbundna energi- och klimatpolitiska mål är:
Läs mer om energipolitikens långsiktiga inriktning här.
Energi- och klimatstrategin för Värmland och den regionala energiplaneringen, är del av genomförandeprocessen för den regionala utvecklingsstrategin Värmlandsstrategin samt Värmlands forsknings- och innovationsstrategi för hållbar smart specialisering.
Värmlandsstrategins mål: Ett hållbart Värmland som förändrar världen.
Här kan du läsa mer.
Energi- och klimatstrategi för Värmlands mål: Ett klimatneutralt Värmland.
Här kan du läsa mer.
Regionala och lokala nätbolag ska vartannat år ta fram nätutvecklingsplaner, som beskriver hur elnäten utvecklas under kommande tioårsperiod. I dialog med aktörer i länet arbetar Länsstyrelsen fram en regional handlingsplan för elektrifiering, som ska vara klar senast den 31 mars 2026.
Lokala politiska mål.
Lokala politiska mål.