RISE och SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet) har blivit beviljade stöd från Forskningsrådet FORMAS för att titta närmare på hur vindkraft kan utvecklas i skogslandskapet. Projektstart är 1 september 2025 och projektperioden är fyra år. Projektansvarig på RISE är Johan Arnqvist på RISE i Karlstad.

Ett av målen med projektet WindyForests är att skapa samarbetsplattformar, så kallade Living Labs, där forskare tillsammans med olika rättighets- och intressentgrupper kan utforska sätt att minska konflikter och öka synergier mellan olika ekosystemtjänster och intressenter. I dessa Living Labs kommer vi att samproducera planeringsverktyg, samverkansprocesser och framtidsstigar för att främja en hållbar integrering av vindkraft i skogslandskap där både globala mål och lokala behov möts.

Genom att samla in kunskap och åsikter från samtliga berörda parter i processen, både från intressenter och forskare, så kommer vi att dela, samskapa och föra ut kunskap från projektet kontinuerligt. Samverkan med intressenter kommer också att hjälpa oss att ta fram verktyg och processer som anses legitima, relevanta och användbara av de som är direkt berörda. Detta kommer att leda till förbättrade verktygslådor för vindkraftsutvecklare, landskapsplanerare och beslutsfattare, samt ökad samverkan mellan olika intressenter.

I projektet kombineras flera olika forskningsdiscipliner för avancerad forskning om legitima och effektiva samverkansprocesser, drivkrafter och barriärer för vindkraftsetableringar i skogslandskap, vindkraftverkens interaktioner med skogslandskapet och skogsskötsel, samt skogsskötselns effekter på skogars produktion av ekosystemtjänster och vindenergi. Gemensamt, så kommer detta att möjliggöra att vi tillsammans med intressenterna kan samproducera och holistiskt utvärdera möjliga framtidsstigar för hållbar integrering av vindkraftsproduktion i skogslandskap.

Detta projekt är viktigt eftersom det inte bara handlar om att förstå och lösa de tekniska aspekterna av etablering av vindkraft i skogslandskap, utan också om att ta hänsyn till de existentiella, sociala, miljömässiga och ekonomiska dimensionerna, som ofta kan orsaka konflikter mellan olika intressenter. Genom att utveckla metoder för att skapa hållbara landskap och åtgärder som balanserar både globala och lokala mål, hoppas vi kunna bidra till en grönare och mer hållbar framtid, där skogar kan spela en nyckelroll i både den globala omställningen till förnybar energi och i att stödja och utveckla förutsättningar för långsiktigt och hållbar utveckling av lokalsamhällen.

Sammanfattningsvis syftar WindyForests till att förstå och hitta lösningar på de utmaningar som uppstår när vindkraft, skogsbruk och lokala intressen ska samexistera i svenska skogslandskap. Genom ett samarbetsorienterat tillvägagångssätt och med hjälp av avancerad modellering och beslutsstöd, kommer projektet att bidra till mer hållbara beslut och förvaltning av skogarna i relation till etablering av vindkraft som ett led i den gröna omställning, vilket tillsammans gynnar både lokalsamhällen och globala klimatmål.